U.S. Department of Labor Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

DEC - 2 2013

Ms. Tamika C. Carter, PHR

Director, Construction HR

Associated General Contractors of America
2300 Wilson Blvd., Suite 400

Arlington, Virginia 22201-3308

This is in response to your August 26, 2013 letter regarding Wage and Hour Division
(WHD) All Agency Memorandum No. 212, dated March 22, 2013, and the applicability
of Davis-Bacon Act (DBA) labor standards to members of survey crews. Thank you for
expressing your concern regarding possible confusion among contractors who perform
work on federal and federally assisted construction projects regarding AAM No. 212, and
for suggesting that clarification of its effect is needed.

The DBA requires the Secretary ot Labor to determine prevailing wage rates for
inclusion in covered federal and federally assisted contracts based on the wages paid to
«... corresponding classes of laborers and mechanics employed on projects of a character
similar to the contract work ...” in the area (usually a county) in which proposed contract
work is to be performed. WHD has long held that members of survey crews performing
primarily physical and/or manual work on a Davis-Bacon covered project on the site of
the work immediately prior to or during construction in direct support of construction
crews may be laborers and mechanics subject to the Davis-Bacon Act, and that whether
individual members of survey crews are laborers or mechanics is a question of fact that
must take into account the actual duties performed. :

In determining whether a worker (including a member of a survey crew) is a “laborer or
mechanic” as defined under the DBA at 29 CFR 5.2(m), the touchstone is whether the
worker’s duties “are manual or physical in nature (including those workers who use tools
or who are performing the work of a trade).” As stated in the applicable regulatory
definition at 29 CFR 5.2(m):

The term laborer or mechanic includes at least those workers whose duties are
manual or physical in nature (including those workers who use tools or who are
performing the work of a trade), as distinguished from mental or managerial. ...
The term does not apply to workers whose duties are primarily administrative,
executive, or clerical, rather than manual. Persons employed in a bona fide
executive, administrative, or professional capacity as defined in part 541 of this
title are not deemed to be laborers or mechanics.
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After a review of WHD policies and procedures, as well as information indicating that
the composition and work of survey crew members have evolved with new technology
that survey crew members use in their work, WHD determined that steps should be taken
to ensure that appropriate consideration will be given to survey crew members in the
administration and enforcement of Davis-Bacon labor standards on covered projects.

As stated in AAM No. 212, the basis for a survey crew member to be considered a
laborer or mechanic covered by the DBA requirements is that he or she:

o performs pritnarily physical and/or inanual dlities,

o while employed by a contractor or subcontractor,

o in work performed immediately prior to or during actual construction,
o indirect support of construction crew(s),

o on the “site of the work.”

Currently, survey crew worker classifications are not listed on the DBA general wage
determinations, which are available at www.wdol.gov for incorporation into covered
contracts. However, as specified in the DBA contract clause set forth at 29 CFR
5.5(a)(1)(ii), “the contracting officer shall require that any class of laborers or
mechanics...which is not listed in the wage determination and which is to be employed
under the contract shall be classified in conformance with the wage determination.” As
additional laborer and mechanic classifications may be added to the contract wage
determination for a project if needed, AAM No. 212 advises contracting agencies to
accept requests for classifications to be added to applicable Davis-Bacon wage
determinations for survey crew members whose duties are primarily physical and/or
manual while employed by the contractor or subcontractor(s) on Davis-Bacon covered
projects immediately prior to or during construction in direct support of construction
crews. WHD will review contracting agency requests for the addition of survey crew
classifications and wage rates to wage determinations in covered contracts in accordance
with the “conformance” process specified at 29 CFR 5.5(a)(1)(ii). Because it is
necessary for WHD to consider the duties of proposed additional survey crew
classifications when evaluating such conformance requests, AAM No. 212 notes that
each request should include information describing the duties of the survey crew
members employed on the project.

As new Davis-Bacon prevailing wage surveys are conducted across the country, relevant
information concerning the wages paid and the duties performed by crew classifications
in the areas surveyed can be reported and new Davis-Bacon wage determination(s) in
each area surveyed can include survey crew classifications and rates if and when the
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information submitted in response to the prevailing wage survey demonstrates that it is
appropriate to do so. In this process as well, when the prevailing wage surveys are
conducted, data submitted voluntarily by contractors and others who have classification
and wage data from construction projects underway in specific areas provide the basis for
determining prevailing classifications and rates for use in later contracts. While job titles
used in classifying survey crew workers may vary geographically, and the duties that
employers assign to different classifications may vary, the status of survey crew members
as laborers or mechanics on projects to which the DBA labor standards apply depends on
the actual duties they have performed. Thus, factual information will be examined to
evaluate data submitted in response to DBA prevailing wage surveys conducted as a basis
for determining the classifications and wage rates that will be issued (on a county-by-
county basis and by type of construction) in new wage determination schedules for
publication in the future. If survey crew classifications are found prevailing when they
are employed by contractors and subcontractors performing primarily physical and/or
manual duties in direct support of construction crews in work performed immediately
prior to or during actual construction, based on data submitted when a prevailing wage
survey is conducted in given areas, the classification(s) and wage rates found prevailing
will be listed on the Davis-Bacon wage determination issued based on the data collected
by the survey.

AAM No. 212 provides guidance on surveying work that is generally not covered by
DBA requirements. That guidance clearly recognizes the following important examples:

o Surveying work performed during the design phase in which construction projects
are envisioned and engineering plans are developed by architectural and
engineering firms is not subject to DBA requirements.

o Survey crew members not employed by a construction contractor or subcontractor
are not subject to the DBA requirements.

o Individuals who meet the FLSA requirements for exemption established under 29
CFR 541 are also exempt under DBA requirements. (See 29 CFR 5.2(m),
541.101, and 541, subpart D.)

In effect, AAM No. 212 initiates of an ongoing examination, in the normal course of
DBRA administration, of factual information that may substantiate a need for recognition
of survey crew members as covered workers subject to the Davis-Bacon labor standards,
and implementation of such applicability where appropriate.

We appreciate your correspondence regarding this matter, and we trust that the above
information is helpful. WHD also appreciates and values your organization’s
longstanding commitment to ensuring that your members receive clear and concise
compliance assistance training on all aspects of the DBA. We encourage you and your
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members to provide any factual information or materials that would be relevant to
ensuring appropriate WHD determinations concerning the applicability of Davis-Bacon
requirements in accordance with the applicable statutory and regulatory framework.
Although we do not intend to stay implementation of the AAM, we will carefully
consider such information as we work to ensure appropriate application of the DBA to
members of survey crews.

I have asked Mr. Timothy Helm, Chief of Government Contracts Enforcement, to contact
you directly to continue the dialogue on ways that we can provide the appropriate
guidance to the contracting community regarding the applicability of the DBA to survey
CTeWs.

Sincerely, A
%é/gﬂ)@u&dﬁ%

Patricia Davidson ,
Deputy Administrator for Program Operations




